Az önismereti kerék

Az önismereti kerék lényegét Serold Miler – Elam-W. Nunnaly – David B. Wackman leírása alapján mutatjuk be.

Az önismereti kerék az érzetet, az értelmezést, az érzést, a szándékot és végül a cselekvést küllőkkel tartja össze.

Az érzeten az érzékszerveink által felfogott ingerekből nyert információt értjük. Ezért az, amit látunk, hallunk, szagolunk, ízlelünk, tapintunk, a hideg és a meleg, a fájdalom, az éhség, a szédülés stb. mind ide tartozik.

Naponta hangosan is ki szoktuk mondani, hogy „jaj, de meleg van”, „fáj a fejem”, „áporodott a levegő”. Arra vigyáznunk kell, hogy ha olyan helyzetben vagyunk, amikor nem illik kinyilvánítanunk a véleményünket, akkor se szóval, se mimikával ne jelezzük rosszalló érzeteinket.

Az értelmezés tartalma az, hogy jelentést tulajdonítunk az érzék-szerveink által közvetített információknak. Tapasztalatunk birtokában értelmezzük az érzeteinket. „Azért fáj a fejem, mert még nem ittam kávét.”

Tanulságként megfogadhatjuk, hogy a múltbeli tapasztalatainkat is cél-szerű felülvizsgálni, mielőtt egy-egy jelenséget értelmeznénk.

Az érzés érzelmi, indulati állapotunk megtapasztalása. Az értelmezéssel ellentétben nem gondolati, logikai jellegű. Például: „Az az érzésem, hogy valaki napok óta figyel engem.”

Biztosan megfogadhatjuk azt a tanácsot, hogy érzéseink sokat segítenek az élet bizonyos területein, gondoljunk csak szerelmünkre, gyermekeinkre. Ugyanakkor, ha csak érzéseink szerint cselekszünk, mindenféle kontroll nélkül, akkor könnyen manipulálhatnak bennünket. A munkahelyi klikkek, rosszindulatú pletykák legtöbbje érzéseinkre, indulatainkra, felháborodásunkra, hiúságunkra, jóindulatunkra, meghatottságunkra próbál hatni.

A szándék utalás arra, hogy mit kívánunk, mit akarunk tenni. Például: „Szeretnénk karriert csinálni.” A szándék még nem jelenti a cselekvést is. Sok embert ismerünk, akik fél életüket azzal az elhatározással és egyáltalán nem titkolt szándékkal élik le, hogy megírják nagy művüket, beutazzák a világot, felfedezzenek valamit.

Az iskolás gyerekek minden év elején elhatározzák, hogy rendszeresen fognak tanulni, szorgalmasak lesznek. Az újonnan kinevezett vezető meggyőződéssel vallja, hogy szándékában áll a helytelen gyakorlatot megszűntetni, és eredményeket produkálni.

A cselekvés lényegében azt jelenti, hogy teszünk is valamit. Egy adott probléma megoldására tett kísérlet még csak szándék, a döntés már cselek-vés – ez lehet a vezető feladata, a végrehajtás pedig szintén cselekvés a beosztottak, munkatársak oldaláról.

Hirdetés
Műkörmös tanfolyam - képzések
Körömdíszítés - havi TOP20
Műköröm zselé - műkörmözéshez
Műköröm - a Körmös Portál
Műköröm csiszológép -CrystalNails
Műköröm kellékek - műkörmös
Műköröm minták - műköröm képek
Spange - feszítőszálas spange
Műkörömépítő tanfolyam - neked
Vállalkozási ismeretek - tananyag
Műkörmös ismeretek - tananyag